2020 August 13 Thursday
കോവിഡിനെതിരെ പ്രതിരോധം ശക്തമാക്കി ബഹ്റൈന്‍; രാജ്യത്ത് പരീക്ഷണാടിസ്ഥാനത്തില്‍ ഇനി പ്ലാസ്മ ചികിത്സയും

WORD-PYR-AM-ID

വിദ്യാപ്രഭാതത്തിന്റെ ഈസി എ പ്ലസ് പരിപാടിയില്‍ ഇംഗ്ലീഷ് വിഷയത്തില്‍ വിദ്യാര്‍ഥികള്‍ ചോദിച്ച ചില ചോദ്യങ്ങളും ഉത്തരങ്ങളും

 

P A NOUSHAD

1) Construct a word pyramid with the word ‘bananas’.

Ans:
Bananas
Yellow bananas
Some yellow bananas
Some yellow bananas on the table
Some yellow bananas on the table that I ate yesterday.

2) Construct a word pyramid with the word ‘flowers’.
Ans:
Flowers
White flowers
Some white flowers
Some white flowers in the bouquet
Some white flowers in the bouquet that attract us.
………………………………………………………………………………………….

CONVERSATION
COMPLETE THE FOLLOWING CONVERSATION SUITABLY

Question Number:1
Mother:……………………………………………………..?
Deepa: Not yet, I’ll clean it up.
Mother:………………………………………………………………..?
Deepa: After lunch.
Mother: You said so the last time also,………………………………………………….?
Deepa: Yes, but this time I mean it.
Mother: If you don’t keep your word, …………………………………………………….
Deepa: Father never gets angry that easily.
Mother: Neat and tidy.
Deepa: OK, mother,…………………………………………………………………

Ans: 1) Have you cleaned the room? 2) When will you do it? 3) didn’t you? 4) I’ll tell your father. 5) I will definitely do it.

Question Number: 2
Jayaraj: Najeeb, ………………1…………………..?
Najeeb: I am fine.
Jayaraj: ……………………2…………………………………?
Najeeb: I was in Kozhikode.
Jayaraj: ………………3…………………….? What took you there?
Najeeb: I have a close relation there. I stayed with him for two months and learned an advanced course in computer.
Ans: 1)How are you?, 2) Where were you all these days? 3) In Kozhikode?

Qustion Number:3
Navas: Good morning, Rajeev.
Rajeev:……………………1…………………………..
Navas: Why are you late today?
Rajeev……………………2…………………………….
Navas: Did you complete the homework?
Rajeev: ………………………3…………………………………..
Navas: …………………………4…………………………………….
Rajeev: Yes, there is English examination today.
Ans: 1)Good morning, Navas. 2) I am late today because I did’nt get the bus on time.3) Yes, I completed the homework. 4) Is there any examination today?

Qustion Number:4
Pradeep: ………………1……………………………
Navas: Good afternoon, Pradeep.
Pradeep: I heard you were ill. How are you feeling now?
Navas: A lot better today……………………2………………………………?
Pradeep: This morning, while going to market, I met your brother. It was he who told me you were ill.
Ans: 1)Good afternoon, Navas, 2) Who told you I was ill?

Question Number :5
Afeef: It is too hot……………1……………………..?
Hotel keeper:……………………2…………………………..?
Afeef: Yes, I am going out for a walk.
Hotel keeper: You’d better …………………3………………………….
Afeef: Will there be any shops open now?
Hotel keeper: Almost all the shops might have been closed now.
Afeef: Doesn’t matter.
Hotel keeper: You look as if…………………4……………………………………
Afeef: Yes, you are right. I am new to this place.

Ans: 1) isn’t it?, 2)Are you going out?, 3)stay back., 4)you’re a stranger to this place.
…………………………………………………………………………………………

CONCORD

A verb must agree with its subject in number and person. The subject-verb agreement is known as grammatical concord.
Choose the correct form of the verbs given in brackets to fill in the blank in each of the sentences given below:
1) Four litres …………………………. the smallest quantity we sell.(are, is)
Ans: is(we consider –quantity as a singular unit)
2)Rs 10,00 crore ……………………………………..been swindled.(has, have)
Ans: has(when a plural number applies to an amount of money, it is treated as singular and takes a singular verb)
3)Most of the money …………………………………..now been spent.(has, have)
Ans: has
A lot of, a great deal of, plenty of, most of and some of: these are singular when they refer to amount or quantity, but plural when they refer to number.
4) A lot of food ……………………………………..wasted.(was, were)
Ans: was
5 )A lot of people ……………………………….the programme.(watch, watches)
Ans: watch (here, consider the number)
6)A large crowd …………………………………….waiting at the airport.(was, were)
Ans: was
7) One of us ……………………….to represent the school.(has, have)
Ans: has (here, the verb agrees with one, so it must be singular)
8) Twenty rupees…………………..not a big sum.(is, are)
Ans: is
9)Several of my friends ……………………………………….retired.(has, have)
Ans: have
10)My friend and his children…………………………………..coming this evening.(is, are)
Ans: are
11) Both the teacher and the student……………………………absent.(is, are)
Ans: are
12) Great Expectations…………………………..a popular novel by Charles Dickens.(is, are)
Ans: is(Great Expectations is the name of a book)
13) There…………………….eleven players in the team.(is, are)
Ans: are
14) Three kilograms of rice……………….just twenty nine rupees.(costs, cost)
Ans: costs.(when a plural number applies to distance, weight, height or amount of money, and represents a single figure or quantity, it is treated as singular and takes a singular verb)
15) Fifty five kilograms …………….his weight.(are, is)
Ans: is
16)Indian clothes…………………………exported to different foreign countries.(is, are)
Ans: are.
17) The girl as well as her parents ………………………………….left.(have, has)
Ans: has (when two subjects are joined by as well as, rather than, more than, or as much as, the verb agrees with the first subject)
…………………………………………………………………………………………

LISTEN THE FOLLOWING ADVERTISEMENT
Listen the following advertisement carefully and answer the questions that follow.
DEW DIGITAL STUDIO
YM ROAD, DELHI
Our specialty: a) Half minute-passport size photo –Rs ten.
b) Black and white photos into full colour images.
c) Digital photography
d) Hospitality.
Proprietor
Pradeep

1) Where is Dew Digital Studio located?
Ans: Dew Digital Studio is located in Delhi
2) Write any two specialty of the studio?
Ans: Digital photography and hospitality are the two specialty of the studio.
3) Who is the proprietor of the studio?
Ans: Pradeep is the proprietor of the studio.
4) How much do they charge for a passport size photo?
Ans: They charge ten rupee for a passport size photo.
…………………………………………………………………………………………

NOTICE

Imagine that your English Club has decided to stage a dramatic version of the screen play ‘Sunshine through the Rain’ in connection with the school annual day celebration. Being the convener of the club you have to prepare a notice for the performance. (7)
Ans:
NAME OF THE SCHOOL
We are proud to announce that the members of the School English Club have decided to stage a dramatic version of the screen play ‘Sunshine through the Rain’ from 4pm on 10th March 2016, in our school auditorium in connection with our annual day celebration. You are all invited to be present on the occasion.
Convener
Sd/-
School English Club
Place:
Date:
Imagine that you and your friends have decided to honour Balthazar, the artist in a public function. Prepare a speech congratulating Balthazar and commending on the conditions of unknown artists like Balthazar who are neglected and forced to live in poverty. (7)
Ans: Distinguished guests, friends and other dignitaries on and off the dais. I have great pleasure to be here on this occasion. We are here to honour our dear and great artist Balthazar. Even though I mentioned him as a great artist no one came to know about him until recently. The problem of our society is that only rich people are highlighted. There are many artists who are neglected and forced to live in poverty. Here, we realize that many artists are ignored in a world ruled by commercial values. We have to encourage our very dear artist Balthazar. I wish to say the government should take necessary steps for the welfare of unknown artists like Balthazar. Let me conclude my words by once again taking this opportunity to congratulate Balthazar. Thank you, Jai Hind.
Here is one passage. There are some errors in it. They are underlined. Edit the passage.(4)
Out on the lawn, the children stopped chanting. They all were turned to stare by him in amazement. They started wondering at his reappearence. His mother rose from her chair and came him toward, saying, ‘stop it, stop it, Ravi. Don’t be a baby.
Ans: Out on the lawn, the children stopped chanting. They all turned to stare at him in amazement. They started wondering at his reappearance. His mother rose from her chair and came toward him saying, ‘stop it, stop it, Ravi. Don’t be a baby.
Fill in the blanks using the correct words given in the brackets. (5)
A) Afeef is very clever……………………………..cooking.(with, at, on)
Ans: at
B) You should abstain………………………………….violence.(of, at, from)
Ans: from.
C) I have been searching for a job……………………….2016.(for, since, after)
Ans: since.
D) Ajsel has strong resemblance………………..his father.(in, of, to)
Ans: to.
E) She was married …………………………a doctor.(to, of,as)
Ans: to
…………………………………………………………………………………………

NEWS REPORT

REPORT WRITING- FORMAT AND SAMPLE.
A report is a brief account of an event that has already taken place. A report helps in recording events of importance. A report on an event includes one’s ideas, opinions and impressions on the event.
FORMAT
1) A report mentions the place, date, time and other relevant facts about the event.
2) Includes information collected from people around or affected and effected by the event.
3) Provides a suitable title.
4) Uses the reported speech, passive form of expressions, past form, simple present, etc.
5) Presents our ideas and impressions to make the report interesting.
6) Mentions the name of the reporter…

SAMPLE QUESTIONS AND THE ANSWERS
1) You were asked to cover a District Science Exhibition. Write a news report.
Ans: Kozhikode: February 2: A grand fifteen day science exhibition was inaugurated at MIM Higher Secondary School Perode yesterday. Eighty five schools from different parts of all states are participating in the exhibition. The theme of the exhibition is ‘Water Conservation’. ‘We hope this exhibition focuses on the need of the hour’, said Rajeevan Kangat, the convener of this exhibition. Inaugurating the exhibition, the headmaster Kunhabdulla Marunnoli stressed the need of students’ participation in creating social awareness on vital issues. The exhibition reminds us the importance of water in the life of humans.
…………………………………………………………………………………………

QUESTION TAGS

Question tags are the short questions that we put on the end of sentences. To make a tag, use the first auxiliary. If there is no auxiliary, use do, does or did. With a positive sentence, make a negative tag and with a negative sentence, make a positive tag.
1) If the main part of the sentence is positive, the question tag is negative.
For example:-
a) It is beautiful, isn’t it?
b) You can, can’t you?
c) He will come, won’t he?
d) She is a teacher, isn’t she?
2) If the main part of the sentence is negative, the question tag is positive.
For example:-
a) She doesn’t know him, does she?
b) It can’t be, can it?
c) It hasn’t rained, has it?
d) It isn’t very good, is it?
3) If the main part of the sentence doesn’t have an auxiliary verb, the question tag uses an appropriate form of ‘do’.
For example:-
a) I said that, didn’t I?
b) She eats a mango, doesn’t she?
4) Be careful with question tags with sentences that start ‘I am…’ The question tag of ‘I am…’ is ‘aren’t I?’
5) If the main clause verb is ‘used to’, the tag verb is ‘did’.
For example:-He used to live in Kerala, didn’t he?
6) If the main clause verb is ‘ought to’, the tag verb is most commonly ‘should’.
For example:-We ought to leave now, shouldn’t we?
6) When tags follow imperatives, the tag verb is usually ‘will’.
For example:-Phone me this evening, will you?
PHRASAL VERBS
Some verbs are two part verbs. They consist of a verb and a particle. In other words, a phrasal verb is a verb followed by a preposition or an adverb; the combination creates a meaning different from the original verb alone
For example:-
a) take+ after.
She takes after her father. (= She looks like her father, or she behaves like her father).
b) count+ on.
c) I know I can count on you. (=I know I can trust you, or I know I can believe you).

PHRASAL VERB LIST
1)Break down=stop functioning vehicle, machine etc.
For example:-Our car broke down at the side of the highway.
Break down= get upset.
For example:-The woman broke down when the police told her that her son had died.
Break (something) down=divide into smaller parts
For example:-Our teacher broke the first project down into five separate parts.
2) Bring (somebody) up= raise a child.
For example:- My grandparents brought me up after my parents died.
Bring(something) up= start talking about a subject.
For example:-My mother walks out of the room when my father brings up boxing.
Bring(something)up= vomit.
For example:-He brought his breakfast up in the classroom.
3)Call on=ask for an answer or opinion.
For example:-The teacher called on me for question number two.
Call on=visit somebody.
For example:- We called on you last night but you weren’t home.

QUESTION AND ANSWER
1) ‘To put up with’ means……………(to forget, to prolong, to tolerate).
Ans: to tolerate.
2)Give the meaning of the phrase ‘get at’.(reach, pass, rise).
Ans: reach.
3)The students on the last bench complained that they could not …………….what the teacher was saying.(make up, make out, make after).
Ans: make out.(‘make out’ means ‘understand’ or ‘to progress’).
4) As there was no choice, the enemy had to give…………………(back, in, out).
Ans: in .(‘give in’ means surrender).
5) She did not give………………………her attempt.(up, about, down).
Ans: up. (‘give up’ means abandon).
PHRASAL VERBS AND MEANINGS.
1)Put on=switch on, wear. 2)put out=extinguish, annoyed.3)put up=build, erect, raise. 4)put off=postpone, arrange a later date. 5)put forward=suggest, to propose.6)pass away=die. 7)look up= search for.8)turn over=hand over.9)take down=write down.10)put through=connect by telephone.
…………………………………………………………………………………………

PRACTICE ON THE PREPOSITIONS AND PHRASAL VERBS
PREPOSITIONS
1) She has a great reputation ………………..honesty.(for, about, in)
Ans: for.
2) Contrary ……………………….our expectation, we have been invited to the function.(by, with, to)
Ans: to.
3) I am sorry……………………….the delay in replying to you.(on, about, for)
Ans: for.
4) I am related…………………….her husband.(by, to, with)
Ans: to.
5) You should always strive………………………..success.(on, to, for)
Ans: for.
6) Dogs are used………………………hunting.(for, in, on)
Ans: for.
7) The boy apologized …………………..his father.( out, to, at)
Ans: to.
8) The book you are looking…………………is here.(for, at, out)
Ans: for.
9) We sympathize……………………those in distress.(with, by, to)
Ans: with.
10) She wrote her name……………………………the top of the page.(on, at, in)
Ans: at.

PHRASAL VERBS
1) Afeef …………………… his friend in the hospital.(called down, called up, called on)
Ans: called on.
2) The Headmaster gave………………………….the prizes.(away, out, over)
Ans: away.
3) Put………………………the fire, please.(off, on, out)
Ans: out.
4) Please look…………………this word in the dictionary.(up, after, into)
Ans: up
5) How do you ……………………..your neighbour?(get on with, get around, get by)
Ans: get on with.
6) The new manager has………………………….many changes.( brought round, brought off, brought about)
Ans: brought about.
7) It is difficult to…………………………..a conversation with all the noise around us.(carry on, carry out, carry off)
Ans: carry on.
8) If you want to telephone him, you will have to …………………..the number in the telephone directory.(look up, look through, look to)
Ans: look up.
9) I will………………………….you next Friday.( call on, call in, call at)
Ans: call on.
10) Children can usually………………………………their parents.(get round, get on, get through)
Ans: get round.


ഏറ്റവും പുതിയ വാർത്തകൾക്കും വീഡിയോകൾക്കും സബ്‌സ്ക്രൈബ് ചെയ്യുക

കമന്റ് ബോക്‌സിലെ അഭിപ്രായങ്ങള്‍ സുപ്രഭാതത്തിന്റേതല്ല. വായനക്കാരുടേതു മാത്രമാണ്. അശ്ലീലവും അപകീര്‍ത്തികരവും ജാതി, മത, സമുദായ സ്പര്‍ധവളര്‍ത്തുന്നതുമായ അഭിപ്രായങ്ങള്‍ പോസ്റ്റ് ചെയ്യരുത്. ഇത്തരം അഭിപ്രായങ്ങള്‍ രേഖപ്പെടുത്തുന്നത് കേന്ദ്രസര്‍ക്കാറിന്റെ ഐടി നയപ്രകാരം ശിക്ഷാര്‍ഹമാണ്.